Närpesboan, eller Masjävlar som den egentligen heter i original av Maria Blom är en dramakomedi som uruppfördes på Dalateatern 2001 och filmatiserades 2004 och har rönt stor framgång både på teaterscenen och vita duken.

I centrum av berättelsen står tre systrar, Eivor, Gunilla och Carina. Systrarna förbereder tillsammans med vänner och släktingar faderns 70-års kalas, men allt går inte riktigt som man hoppats och planerat. Det hela  mynnar ut i en kväll där allas liv förändras.

Närpes Teater blev första teater i Österbotten att sätta upp pjäsen sommaren 2016. Pjäsen som bearbetades och regisserades av Ulrika Bengts hyllades av både publik och recensenter. Efter andra spelsäsongens  slut kunde Närpes Teater räkna in ca 5900 åskådare på 20 föreställningar.

Några pressröster:

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/07/13/teaterrecension-narpesboan-blottar-morkret-bakom-klicheerna

http://webbop.fi/start/article-20785-52635-laddat-och-traffsakert-i-narpesboan

Tidningen Syd-Österbotten 12.7.2016/Paulina Ek: ”Starkt om viljan att bli sedd”. ”Pjäsen är en träffsäker skildring av hur komplicerade relationer kan vara och ofta är”.

Tidningen Vasabladet 10.7.2016/Ari Sundberg: ”Att gestalta de sex ledande rollerna kräver sitt av skådespelaren. Men så har också Närpes teater ett garde av mycket begåvade och hängivna aktörer att ty sig till. Och slutresultatet imponerar”